Aantal WW-uitkeringen Haaglanden stijgt met 29,1 procent

29 October 2020, 09:14 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Het aantal WW-uitkeringen in de regio Haaglanden is in de periode februari t/m mei, de eerste maanden van de coronapandemie, met 29,1% toegenomen. De uiteindelijke toename tot en met augustus komt uit op 17,5%, ondanks alle dempende maatregelen die er door de regering zijn genomen.

Uitkeringsinstantie UWV, dat die cijfers donderdag publiceerde, verwacht dat het aantal WW-uitkeringen in 2021 nog verder stijgt. Daarnaast constateert de organisatie een fors lager aantal vacatures dan voor de crisis, een afname met 27,5 procent ten opzichte van de periode tot half maart. Een mismatch op de arbeidsmarkt biedt daarentegen wel kansen voor werkzoekenden om over te stappen naar een andere sector of een ander beroep.

De mate van impact in Haaglanden heeft ook te maken met de sectoren waarin mensen werkzaam zijn: overheid, tuinbouw, specialistische zakelijke diensten, uitzendarbeid, onderwijs en ICT zijn relatief sterk vertegenwoordigd, sectoren die relatief stabiele werkgelegenheid lieten zien. In de regio werkt 27% van de werknemers in sectoren met grote tot zeer grote krimp. Het gaat om zo’n 87.200 werknemers. Het aandeel werknemers dat werkt in sectoren met geen of weinig krimp of in sectoren met groei is 55%.

Voor werknemers in sectoren met veel flexibele arbeidscontracten waren de gevolgen van de coronacrisis het sterkst: in de eerste maanden nam het aantal WW-uitkeringen toe met in totaal 29,1% van 10.996 in februari 2020 tot 14.198 in mei. Daarna deed zich een daling voor met 9% tot augustus.

Per saldo liep het aantal WW-uitkeringen in de regio op tot 12.922. Het UWV zag meer jongere werknemers in de WW terechtgekomen, zij hebben vaak een flexibel contract en deze contracten zijn in de crisis opgezegd. Het aandeel jongeren tot 27 jaar nam met 807 uitkeringen toe tot 13,2% per augustus.

Het gemiddelde aantal openstaande online vacatures per week daalde met 27,5 procent van 7.220 medio maart tot gemiddeld 5.230 eind augustus. Daarbij ging het vooral om dienstverlenende beroepen en commerciële beroepen.

De grootste stabiele sectoren in de regio zijn zorg & welzijn, openbaar bestuur en onderwijs. Ook bleef de werkgelegenheid in de  bouw en ICT stabiel, hier is nog steeds krapte in verschillende beroepen.